Ευχαριστούμε

Συγχαρητήρια! Μόλις έγινες cyber-καλλιεργητής

Ευχαριστούμε
Κατέβασε το πιστοποιητικό

ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

profile image

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ

logo
Καλλιέργησέ το

Με ένα κομμάτι γης…

που δεν αξιοποιείται, βάλαμε στόχο να φτιάξουμε κάτι που μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή μας. Μαθητές, φοιτητές και δάσκαλοι, άνθρωποι που ψάχνουν ευκαιρίες απασχόλησης, πρόσφυγες, αγρότες και γεωπόνοι, θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων μας σε ασφαλή, ποιοτική τροφή.

Τι θα κάνουμε

Θα δημιουργήσουμε ένα αγρόκτημα ανοιχτό για ΟΛΟΥΣ, στο οποίο η τροφή μας θα παράγεται με πρακτικές βιώσιμης γεωργίας και μετά θα μοιράζεται σε όσους δουλεύουν σε αυτό, αλλά και σε οικογένειες που το έχουν ανάγκη. Θα καλλιεργείται από ανθρώπους που χρειάζονται εργασία αλλά και από φοιτητές και αγρότες που θέλουν να εκπαιδευτούν στη βιώσιμη γεωργία και θα μπορούν αργότερα να εφαρμόσουν αυτό το παράδειγμα σε όλη τη χώρα. Θα είναι ένα αγρόκτημα κατάλληλο και για… φιντανάκια! Μαθητές με τους δασκάλους τους θα μπορούν να γνωρίσουν τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων που μας προσφέρει απλόχερα η φύση και όχι το σούπερ μάρκετ και θα μπορούν να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια για να δημιουργήσουν λαχανόκηπο στο σχολείο τους. Με όλους αυτούς τους τρόπους θα πάρουμε την τροφή μας στα χέρια μας!

Τι θα μπορείς να κάνεις εσύ στο αγρόκτημα

 1. Να το επισκεφτείς με τα παιδιά σου και τους φίλους σου για:
  • να δείτε πώς παράγεται η καθαρή τροφή χωρίς μεταλλαγμένα και φυτοφάρμακα
  • να πάρετε χρηστικές πληροφορίες από γεωπόνους για το τι να προσέχετε στις επιλογές σας ως καταναλωτές
  • να μάθετε πώς να φτιάξετε κι εσείς το δικό σας λαχανόκηπο στη γλάστρα, το μπαλκόνι, τον κήπο και σε ελεύθερους χώρους στην πόλη!
 2. Να προτείνεις οικογένειες που έχουν ανάγκη και θα μπορούσαν να πάρουν μέρος της σοδειάς.
 3. Και φυσικά, να βοηθήσεις στη συγκομιδή και σε άλλες αγροτικές εργασίες!

Είναι επείγον να προλάβουμε

Για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε την πρώτη σπορά μέχρι τον Μάρτιο και έτσι να μην χάσουμε αυτή τη χρονιά, πρέπει να γίνουν άμεσα μία σειρά από απαιτητικές εργασίες. Με τα χρήματα που θα μαζέψουμε:

 • Θα νοικιάσουμε ή θα αγοράσουμε αγροτικά μηχανήματα όπως τρακτέρ, σκαπτικά, ψεκαστικά και ποτιστικά μηχανήματα, μέχρι τις γιορτές.
 • Στις αρχές της νέας χρονιάς, θα κάνουμε εργασίες εξυγίανσης του εδάφους, θα περιφράξουμε το αγρόκτημα και θα προμηθευτούμε σπόρους.
 • Θα εξασφαλίσουμε εργασία για έναν γεωπόνο και έναν επιστάτη που θα φροντίσουν τη σωστή οργάνωση και εκτέλεση των εργασιών στο αγρόκτημα.

Δεν ξεκινάμε από το μηδέν

Τα τελευταία χρόνια έχουμε οργανώσει δεκάδες εκπαιδευτικές ημερίδες βιώσιμης γεωργίας για αγρότες, έχουμε επισκεφτεί πρότυπα αγροκτήματα σε κάθε μεριά της χώρας, όπως και σχολεία με λαχανόκηπους. Συναντήσαμε και πήραμε πολύτιμη γνώση από εκατοντάδες καθημερινούς ήρωες που αποφάσισαν να γυρίσουν την πλάτη στα τρόφιμα που δεν γνωρίζουμε ποιος και κυρίως πώς τα παράγει. Μαζί σε αυτό το αγρόκτημα θα κάνουμε το επόμενο πολύ σημαντικό βήμα. Με τη δική σου βοήθεια θα ενώσουμε αυτά τα παραδείγματα και θα δημιουργήσουμε πολλά ακόμα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Θα συμμετέχεις;

Διάλεξε το ποσό που μπορείς να διαθέσεις ώστε τους επόμενους 2 μήνες να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα χρήματα για τις εργασίες και να μην χάσουμε αυτή τη χρονιά. ​Καλλιέργησε μαζί μας αυτό το αγρόκτημα που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην εκπαίδευση μικρών και μεγάλων. Έλα να βάλουμε μαζί το σπόρο που θα ανθίσει σε όλη τη χώρα και θα αλλάξει τη διατροφή μας προς το καλύτερο!

4230€

από στόχο 45000€
9.4
9.4% από στόχο 45000€
0ΜΕΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΣΕ ΤΟ!

Συχνές ερωτήσεις

Ποια είναι τα προβλήματα του σημερινού μοντέλου γεωργίας;

Το σημερινό μοντέλο της βιομηχανικής γεωργίας καταστρέφει το περιβάλλον, τις τοπικές κοινωνίες και κυρίως την υγεία μας. Τουλάχιστον το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων ελέγχεται από λίγες εταιρείες. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες μπορούν να ελέγχουν τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης. Ταυτόχρονα, οι ίδιες εταιρείες ελέγχουν και την αγορά φυτοφαρμάκων και υποχρεώνουν τους αγρότες να προμηθεύονται συγκεκριμένα φυτοφάρμακα, πολύ συχνά δηλητηριώδη. Η γεωργία όπως είναι σήμερα ευθύνεται για το ⅓ των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η εκτροφή ζώων μόνη της ευθύνεται για το 18% των εκπομπών αυτών. Η μεταλλαγμένη σόγια που εισάγεται και χρησιμοποιείται για ζωοτροφή περνάει και στα προϊόντα που καταναλώνουμε, όπως το γάλα, το τυρί κτλ.

Ποιες είναι οι βιώσιμες πρακτικές;

Η βιώσιμη γεωργία είναι η λύση για να αλλάξουμε το σημερινό μοντέλο γεωργίας. Παράγει υγιή και ασφαλή τροφή, προστατεύει το έδαφος, το νερό, το κλίμα και τη βιοποικιλότητα και εξασφαλίζει το παρόν και το μέλλον της γεωργίας και της τροφής μας. Οι καλλιέργειες εναλλάσσονται στο χωράφι ανάλογα με τις εποχές των ειδών και η εναλλαγή αυτή εμπλουτίζει το έδαφος με τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, χωρίς ανάγκη για χρήση χημικών. Κανένα φυτοφάρμακο δεν χρησιμοποιείται, ενώ για τη γονιμότητα του εδάφους χρησιμοποιούνται μόνο παρασκευάσματα φτιαγμένα από κοπριά και νερό. Επίσης, γίνονται συγκαλλιέργειες στο ίδιο χωράφι, ώστε η μία καλλιέργεια να βοηθάει την άλλη, ενώ τα ζιζάνια θεωρούνται σταθεροποιητές των καλλιεργειών. Ό,τι δεν χρησιμοποιηθεί γίνεται κομπόστ και επιστρέφει στη φύση, δηλαδή μεταποιείται ώστε να μην πηγαίνει τίποτα χαμένο. Η βιώσιμη γεωργία λοιπόν είναι λύση εφικτή, με πολλαπλά οφέλη για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το αγρόκτημα;

Θέλουμε να δείξουμε τα πολλάπλα οφέλη της βιώσιμης γεωργίας. Στόχος είναι να εξαπλωθεί αυτή η πρακτική στην Ελλάδα και να ενημερωθούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε πρόσβαση σε υγιή, ασφαλή τροφή. Θέλουμε να εμπνευστούν οι πολίτες από το παράδειγμα του αγροκτήματός μας και να αρχίσουν και οι ίδιοι να καλλιεργούν σε όποιον χώρο μπορούν, στα μπαλκόνια τους και σε σχολικούς ή κοινοτικούς λαχανόκηπους. Επίσης, σκοπεύουμε να μοιραστούμε τη γνώση σε όσους περισσότερους γίνεται μέσα από την εκπαίδευση αγροτών, ώστε να επιστρέψουν στις περιοχές τους, να εφαρμόσουν το μοντέλο του αγροκτήματός μας και έτσι να εξασφαλίσουν την απασχόλησή τους και να προσφέρουν εισόδημα και στις τοπικές κοινότητές τους.

Τι θα γίνει στο αγρόκτημα και πώς μπορώ να βοηθήσω;

Θα καλλιεργήσουμε πολλές και διαφορετικές ποικιλίες λαχανικών με βάση την εποχικότητά τους, ακολουθώντας μόνο βιώσιμες πρακτικές και δείχνοντας σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον: πχ. εμπλουτισμός εδάφους με φυσικούς τρόπους, φύλαξη σπόρων και εξοικονόμηση νερού, κτλ.

Όσοι βοηθούν ή κάνουν την πρακτική τους στο αγρόκτημα θα παίρνουν μέρος της σοδειάς ως πληρωμή, ενώ ένα άλλο μέρος θα διατίθεται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες. Τέλος, η μεταποίηση των προϊόντων θα μας βοηθάει στο να μην πηγαίνει χαμένο κανένα μέρος της συγκομιδής.

Αυτό το αγρόκτημα θα είναι για όλους και θα κερδίζουν όλοι. Μπορείς να ​βοηθήσεις με πολλούς τρόπους: να ​διαδώσεις την προσπάθεια και να κάνεις γνωστό το παράδειγμά μας​,​ να συμμετέχεις στις εκδηλώσεις που θα κάνουμε για το κοινό ή ​ακόμα και ​στις εργασίες του αγροκτήματος σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Έτσι, θα κερδίσεις μέρος της συγκομιδής, αφού η πληρωμή θα γίνεται σε είδος. ​Πολύ σημαντική βοήθεια επίσης θα αποτελέσει οποιοδήποτε ποσό μπορείς να διαθέσεις για αυτό το σκοπό, αφού έτσι θα μας βοηθήσεις να μεγαλώσουμε το αγρόκτημά μας. ​

Πώς θα παραλάβω το συμβολικό δώρο μου;

Την τελευταία μέρα της προθεσμίας για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειάζονται, θα σου στείλουμε email με τις λεπτομέρειες αποστολής του δώρου που αντιστοιχεί στο ποσό της υποστήριξης σου.

Υποστήριξε
με το ποσό που θες

John Doe

και πάρε ένα συμβολικό δώρο

10€

Θα πάρεις ηλεκτρονικά καλούδια του cyber-καλλιεργητή!

 42 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

30€

Θα πάρεις ένα μαγνητάκι και έναν οδηγό εποχικότητας για να τον έχεις στο ψυγείο σου

 17 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

50€

Θα πάρεις συμβουλές για το πώς να φτιάξεις το δικό σου σπορείο και σπόρους για να ξεκινήσεις

 14 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

100€

Θα πάρεις μία πάνινη τσάντα Greenpeace που θα περιέχει σπόρους για να φυτέψεις και έναν οδηγό εποχικότητας

 3 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

300€

Θα πάρεις μία συλλεκτική μαγειρική ποδιά της εκστρατείας, ένα βιβλιαράκι με συνταγές και 5 μολυβάκια που μπορείς να... φυτέψεις!

 1 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

500€

Θα πάρεις ένα καλάθι με παραδοσιακά μεταποιημένα προϊόντα από μικρούς καλλιεργητές βιώσιμης γεωργίας

 0 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ

1000€

Θα έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μέρος σε σεμινάριο για λαχανόκηπους και θα πάρεις 10 γλαστράκια με λαχανικά για το σπίτι σου. Επιπλέον, θα έχεις μία ειδική ξενάγηση στο αγρόκτημά μας!

 2 υποστηρικτέςΠΑΤΑ ΕΔΩ